torstai 20. syyskuuta 2012

Viikko 37

Tällä viikolla alkoi Saskyssa ja erityisesti Vammalan ammattikoululla läpäisyn tehostaminen oikein vauhdilla. Heti maanantaina laitoin opettajille (ja wilman kautta huoltajille) tietoa, että Valmistamossa (VAK:n rästipaja) jatkaa ohjaushommissa minä sekä asuntolanohjaajana toimiva Jaana Heino. Kyseinen paja on aina tiistaisin klo 14-18 välisenä aikana Cellari-nimisessä tilassa asuntolan alakerrassa.

Opettajien kautta välitin 2. vuoden opiskelijoille kyselyn, jossa selvitellään 1. vuoden opintoihin liittyviä asioita kuten ryhmäyttäminen, motivaatio, tukitoimet jne. Nyt odotellaan vastauksia. Annoin kuukauden aikaa vastailla kysymyksiin.

Keskiviikkona olin valvomassa uusintakoetta koulun auditoriossa. Kokeeseen saapui yksi opiskelija, mutta parempi sekin kuin ei ketään. Koe oli kuulemma vaikea ;)
 
Perjantaina pääsin tutustumaan Ylöjärvellä sijaitsevaan uuteen Koulutuskeskus Valoon opinto-ohjauspalaverin  merkeissä. Kyseinen ohjauspalaveri pidetään 2-4 kertaa vuodessa, tarpeen mukaan ja osallistujia on Hämeenkyrön, Ikaalisten ja Ylöjärven seudulta peruskoulun, lukion ja ammatillisen koulutuksen puolelta. Olen ollut aiemminkin mukana tässä palaverissa Läpsy-hankkeen edustajana.
Uusia opoja aina tupsahtelee syksyllä, joten saimme tutustua uusiin, innokkaisiin ihmisiin. Nimien kanssa on taas muistamista :)

Palaverissa saimme kuulla ikävän tosiasian, että joustava haku on ilmeisesti loppumassa. Se tulee vaikeuttamaan yhteishakua mukautettujen opiskelijoiden kohdalla erityisesti.
Lukiosta valmistuneiden jatkoseuranta on vaikeaa, sama juttu on ammatillisella puolella. Kun opiskelija valmistuu, hänestä ei sen jälkeen välttämättä kuulla mitään vaikka olisi tärkeää saada tietää mihin hän on suunnannut opintojen jälkeen: työmaailmaan vai jatko-opintoihin tai jonnekin muualle. Todettiin myös, että 2. vuosi on yleensä kaikista vaikein. Niin ammatillisella puolella kuin muuallakin. Peruskoulussakin 8. luokka tuntuu olevan kaikista haastavin. Itsekin aikanaan peruskoulussa sijaistaneena tulin samaan tulokseen. 7. ja 9. luokkalaisten kanssa oli paljon helpompaa tulla toimeen. Jotain murrosvaihetta eletään opintojen välissä.

Seuraavaa palaveria odotellessa. Silloin tapaammekin Ikaalisissa, joko Ikatalla tai IKOL:ssa :)
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti